حق کودکان بر صلح؛ در تکاپوی ساخت جهانی مسالمتآمیز
بازدیدها: 6
حق کودکان بر صلح؛ در تکاپوی ساخت جهانی مسالمتآمیز
سخنران: دکتر اصلی عباسی
هنگامی که جوامع در آتش ناصلح و جنگ میسوزند، همواره آسیبپذیرترین شهروندان در این آتش خواهند سوخت؛ و شوربختانه، کودکان در زمره آسیبپذیرترین گروههای اجتماعی در تمامی جوامع هستند که با افزایش ناآرامی، بزهکاری، بحران اقتصادی و خشونت اقتصادی یا سیاسی یا اجتماعی، در سطح وسیع و به اشکال مختلف، قربانی ناصلح و آشوب میشوند. از جمله اثرات ناصلح و مخاصمه بر کودکان میتوان به نقض گستردهی حقوق بشری آنان؛ از جمله حق بر حیات، نقض حق بر سلامت جسمی و روانی، حق بر منع خشونت و حق بر صلح اشاره داشت.
گرچه در ساختار حقوق بینالملل بشر و در چارچوب سیستم حقوق بشری سازمان ملل متحد، تدابیر و اسناد متعددی برای حمایت از حقوق کودکان اندیشیده شده؛ اما همچنان، با فجایع جنگ و مصیبت ناصلح در جهان مواجهیم. این وضعیت بار دیگر توجه دغدغهمندان حقوق کودک را به بازاندیشی درباره حق کودکان بر صلح واداشته است.
حق کودکان بر صلح برآمده از اسناد بنیادین حقوق بینالملل بشر است که بنیان و شالودهی نظام حقوق بشر را بنا نهادهاند؛ از جمله این اسناد میتوان به اعلامیه جهانی حقوق بشر مصوب ۱۹۴۸ اشاره داشت که محور اصلی آن کرامت ذاتی انسانی است. طبق این اعلامیه، کرامت ذاتی انسانی و برابری حقوق سلبناشدنی همهی اعضای خانواده بشری، مبنای صلح، عدالت و آزادی است؛ بهبیان دیگر، پاسداشت کرامت ذاتی انسانی و رعایت حقوق بشر مسیری است که تحقق صلح، آزادی و عدالت را هموار میکند.
علاوه بر اسناد حقوق بشری مانند میثاقین بینالمللی مصوب ۱۹۶۶، سخنران محترم به بررسی اعلامیه حق بر صلح پرداخته و ارتباط تنگاتنگ حق کودکان بر صلح با مواردی مانند حل اختلافات و مخاصمات از طریق شیوههای مسالمتآمیز، مقابله با تروریسم، زدودن فقر و توسعه پایدار را تشریح کردند.
در پایان، اقدامات تقنینی، اجرایی، قضایی و آموزشی-ترویجی در جهت پاسداشت حقوق کودکان از جمله حق آنان بر صلح، تشریح شد و نقش ارکانهای حکومت، نهادهای دولتی، بخش عمومی و خصوصی و همچنین، جامعه مدنی شامل سازمانهای مردمنهاد مستقل و انجمنهای علمی در پرورش فرهنگ صلح و آموزش و ارتقاء حقوق کودک، مورد بررسی قرار گرفت.